ЛОНИЦЕРА (орлов нокът, японски нокът)

LONICERA, семейство Caprifoliaceae

Лоницерата или орловият нокът се смята за катерливо растение. Включва около 180 вида листопадни и вечнозелени изправени или увивни храсти. Храстовите сортове най-често се използват за жив плет, но има и видове, които може да се садят като почвопокривни или като единични храсти. Някои от видовете се използват като декоративни растения, заради богатия си цъфтеж и красива листна маса.

Лоницерата има много качества – цъфти продължително с многобройни пъстри тръбести светове, които излъчват екзотичен сладък аромат, който се разнася из цялата градина.

Това благоухайно растение понася добре подстригването и е подходящо за живи плетове и бордюри. Подкастрянето е добре да се извършва през май и август. При цъфтящата лоницера клонките с повехнали цветове се скъсяват.

Орловият нокът обича плодородната и влажна почва – преди засаждане добавете торф и тор към почвата. Вирее на слънце или полусянка.

Размножаването става чрез отводки или зелени резници, които е препоръчително да се заложат лятото или есента.

Както споменахме, лоницерата има разнообразни сортове. Най-често се среща вечнозелената L. Nitida. Стъблата на L. Periclymentum са дълги до 6 м. Цветовете се появяват от юни до август – дълги, тръбести, червеникавопурпурни отвън и кремави отвътре. Каталозите предлагат подобрени сортове - „Belgica“ цъфти през май и юни, а „Serotina“ - от юли до октомври. Изберете сорта „Aureoreticulata“ заради листата с жълти жилки. L. Americana е жизнен вид, който е отличен във всяко отношение. Някои препоръчват L. Brownii (червени цветове, юни-септември) и L. Tellmanniana (жълти цветове, юни-юли), но те не са ароматни.

Поради изключително ароматните си цветове и благотворно въздействие, ние Ви препоръчваме L. Japonica. Този енергично растящ увивен храст достига височина 2 - 3 метра. Стеблата са кухи, покрити с кафява кора. Листата са овални и достигат 4 - 8 см. дължина. Цветовете са уханни, бледо жълти, цилиндрични, с дължина до 5 см. Растението произвежда дребни черни плодчета, в които има от 2 до 12 семенца. Цъфти от юни до септември в бяло и жълто. Изисква богата почва. На ранна пролет се тори. В края на цъфтежа е добре да се окастри, за по-добра форма. Понася сянка и течение,но вирее най-добре на полусянка. Размножава се чрез стъблени резници и отводки.

Японският орлов нокът (L. Japonica) притежава и изключителни лечебни свойства. Неговият цвят е с висока лекарствена стойност и е на почит в китайската медицина. Има мощни антибактериални и противовъзпалителни свойства и се използва за премахване на токсините, включително против антракс,треска, грип и язви, кашлица и възпалено гърло. Ароматът на цветовете се използва за аромотерапия поради доказаното благотворно влияние за намаляване на стреса.

Ние препоръчваме полувечнозеления орлов нокът, защото цъфти красиво и продължително, излъчвайки божествен аромат, а едновременно с това е непретенциозен и изискващ малко грижи.