Лозина(Дива лоза)

ПАРТЕНОЦИСУС (Дива лоза, лозина) – PARTHENOCISSUS

Семейство Vitaceae, Лозови

Партеноцисусът или по-известен като дива лоза или лозина, е едно от най-колоритните пълзящи растения у нас. Отличава се е извънредно бързия си растеж и е изключително подходящо за озеленяване на балкони, тераси, беседки и огради.img0086090.jpg

Дивата лоза представлява силно разклонен влечащ храст с дълги клонки, снабдени в повечето случаи с органи за прикрепване за околните предмети. Листата са прости или сложни, изобилни, като на есен добиват особено красива червена окраска. Цветовете са незначителни и връзват изобилни, дребни, тъмносини плодчета.
Дивата лоза не е претенциозна - вирее добре почти на всяка почва, стига да не е много суха. Развива се бързо както на слънце, така и на сянка и за кратко време ще превърне голата ви ограда в жив плет.

Размножава се чрез семена, резници и пресаждане. Резитбата е слаба – само за подмладяване на растението и за неговото почистване. Препоръчва се отстраняването на нежеланите стъбла да става рано напролет.

Дивата лоза е разпространена в различни сортове, но най-популярен е P.tricuspidata с произход Япония и Китай. Много буйно растящ влечещ храст, който се лепи сам на къси разклонени мустачки. Листата са широко яйцевидни, 10-20 см. широки, трилапести, лъскаво зелени, наесен оражевожълти и червени. Цветовете са жълтозелени, явяващи се през юни и юли.untitled-custom.bmp

Най-отглежданият сорт дива лоза у нас е Parthenocissus quinquefolia с произход Северна Америка. Представлява бързо растящ влечащ храст с дебели клони, лесно достигащи до върховете на дърветата. По гладки стени не може сам да се лепи и затова иска привързване. Листата са сложни, петлистни, 5-10 см. дълги, тъмнозелени, които наесен стават червени до пурпурни.

С променящите си багри дивата лоза е изключително красив бързорастящ увивен храст, непретенциозен към място и почва и същевременно не изискващ почти никакви грижи. Препоръчваме го на всички, които искат да внесат колорит в своята градина и да предадат живина на своята ограда или балкон.