Махония

Махония
Mahonia

Вечно зелен храст с родина Северна Америка и Източна Азия, придобил голяма популярност у нас, заради красотата си, своята непретенциозност и устойчивост. Вирее във всякаква градинска почва, включително и варовитата. Използва се за бордюри, живи плетове,в групи, скални кътове и алпинеуми. Вирее на сянка - дори под дървета, но може да се засади и на пряко слънце. Не е необходимо подкастряне- нежеланите клонки се режат през април. Полива се умерено.

mahonia.jpgИма няколко вида махония: Единият е махония аквифолиум (Mahonia aqui­folium),която е по-подходяща за нашия климат. Цъфти рано на пролет-април и май, с красиви жълти цветове, а през зимата листата и променят цвета си в червен и кафяв Достига височина 100-150 см. Сочните зърнести плодове са тъмносини и лепнат поради восъчното си покритие. Започват да зреят в края на юли и през август и имат не само декоративна стойност. Те са богати на витамини и се използват за приготвяне на сокове и желета.Също така, махонията, с красивите си листа служи за направа на венци, украси и сухи букети. Другият разпространена вид махония е махония японикум (Mahonia japonicum).Японикум се смята за по-красива и по-елегантна, но е и мно­го по-капризна. У нас се с mahonia-2.jpgреща по-рядко, защото изисква мек климат. Тя също е с неопадващи листа, но те са по-широки и приличат на ветрила.
Махонията се размножава със семена, стъблени резници и отводки.p1020658-small.JPG

Махонията е един от задължителните вечнозелени храсти за всяка градина-цъфтяща красиво през пролетта, с червеникаво-кафяви листа през зимата и в същото време непретенциозна и устойчива към всякакви условия.