Пираканта

Пираканта (Pyracantha coccinea )
Семейство Rosaceae, Розоцветни

Един от най-красивите вечнозелени храсти с дребни бели цветове и жълти, червени или оранжевиp1090796-small.JPG плодчета. Достига височина 3-4м и се разпростира на ширина 2-3м. Цъфти през пролетта, след което плододава. Плодовете са изключително трайни и ефектни, задържат се и през зимният период. Произходът и е Югозападна Азия и Южна Европа.
Вирее на всякаква градинска почва, включително и варовитата, обича слънце и полусянка. Полива се умерено, не трябва да изсъхва напълно, при засушаване в немразовити дни също е добре да се полее . От май до август е добре да се наторява през 14 дни. Подкастря се веднага след прецъфтяване,като се намалява дължината на нежеланите клонки, като се внимава да не увредят плодчетата, които предстоят да се появят. Размножават се със семена на пролет(под стъкло) или с резници през лятото.
pirakanta.jpgПиракантата е едно непретенциозно, бързо растящо растение, красиво през всички сезони , много подходящо за оформяне на жив плет, а също и за свободно поединично или групово засаждане. Има бодли.